Krok druhý: Budování databáze
13. 11. 2017
1396 zobrazení

Jste nováčci v email marketingu, nebo chcete rozšířit svoji stávající databázi? Určitě pak přemýšlíte, jaké jsou způsoby zisku kontaktů. V tomto článku se dozvíte nápady a triky, jak svoji databázi rozšířit a přitom nenadělat více škody než užitku. Myslete na to, že lidé jsou velmi citliví na své osobní údaje.

V jednotlivých kapitolách se budeme zabývat rozdílnými způsoby, jak získat nové kontakty a rozeberme si jednotlivé klady i zápory.

Zakoupení databáze

Jistě vás už napadlo, že si zakoupíte databázi kontaktů a zkrátíte si tak cestu k vysněnému výdělku. Na internetu je možné dohledat spoustu společností, které se tímto prodejem zabývají, a jistě není problém získat velké množství kontaktů. Přišel vám už někdy email od cizí společnosti, která nabízí zboží nebo služby, o které vůbec nemáte zájem? Ano? A jak jste se zachovali? Přesně takto totiž budou uvažovat lidé, kterým pošlete svoji emailovou kampaň.

Abychom pochopili nevýhody tohoto způsobu zisku kontaktů, podívejme se, jak takové budování databáze vzniká. Nejčastěji se můžete setkat na internetu s formou soutěže. Zadáte své kontaktní údaje, odsouhlasíte možnost zasílání obchodních emailů třetí stranou a máte možnost výhry nového iPhone nebo jiného, atraktivního zboží. Kontakty v takové databázi není možné segmentovat a ani ověřit, a jedná se pouze o „zbytečné“ kontakty, za které zbytečně platíte při rozesílání obchodních sdělení.

A jaké následky může mít tento způsob zisku kontaktů? V nejlepším případě to mohou být pouze hromadné odpovědi, které si přejí smazání z databáze. V horším případě se může stát, že vás tito lidé označí jako SPAM a příště, veškerá emailová komunikace na jejich adresu automaticky spadne do složky SPAM, případně bude blokována (a to i v celofiremní síti). V nejhorším případě se můžete dočkat žaloby.

Databáze třetí osoby

Touto osobou mohou být společnosti, známí, kamarádi. Prostě kdokoliv, kdo vám udělí souhlas s odesláním vaší kampaně na jejich databázi. Výsledek často bývá stejný, jako předchozí způsob. Příjemce emailů o vaší společnosti nikdy neslyšel a s největší pravděpodobností vás vyhodnotí jako SPAM. Navíc, netušíte, jaké jsou preference odběratelů, nemůžete provést vhodnou segmentaci a správně tak cílit svoji komunikaci.

Jistou možností v tomto případě může být, že třetí strana odešle emailovou kampaň ve svém jménu, a zmíní vás v textu. Vy poté můžete sledovat, které kontakty klikly na odkaz a můžete udělat tzv. follow-up – tedy můžete poslat znovu email již vaším jménem, nebo ještě lépe, přímo zavolat kontaktům a telefonicky jim sdělit vaši nabídku.

Databáze z vlastních neaktuálních, starších databází

Pokud jste společnost, která již nějakou dobu působí, jistě máte vlastní databázi, která pochází z různých zdrojů – CRM, e-shop, Outlook databáze … Jako první krok je určitě důležité veškeré kontakty projít a roztřídit do základních kategorií, například zákazníci, spolužáci, konkurence apod.

Jako druhý krok je ideální připravit informační kampaň. Pozor, nikdy nevytvářejte prodejní kampaň na takto staré kontakty. Je největší pravděpodobnost, že si vás lidé nebudou vůbec pamatovat a poté dopadnete jako v prvním případě – tedy v nejlepším označen jako SPAM. Tato první kampaň bude považována za „čistící“. Díky Intelixente AI zjistíte, které kontakty již neexistují, které mají plnou emailovou schránku nebo se odhlásí z komunikace.

Kontakty ze sběrného formuláře

Prvním pozitivně vnímaným způsobem sběru kontaktních údajů je sběrný formulář. Tento formulář jistě znáte z internetových stránek. Dobrovolně vyplníte základní osobní informace (nejčastěji jméno, email a telefon), abyste získali obsah zdarma. Obsahem může být kompletní článek, video, e-book apod. Výhodou tohoto sběru je, že okamžitě víte, do jakého segmentu kontakt zapadá a jakou komunikaci na něj cílit.

Kontakty z vlastních soutěží nebo e-shopu

V dnešní době sociálních sítí je vhodné uspořádat soutěž na facebooku o atraktivní ceny. Tyto ceny by měly být přímo z vašeho sortimentu, protože jedině tak sbíráte kontakty, které mají zájem o vás a vaše produkty. V opačném případě by efekt byl podobný jako v prvním případě z tohoto článku.

Jestliže provozujete internetový obchod, jistě se vyplatí přidat jeden krok navíc při procesu objednání zboží. Tímto krokem může být registrace do databáze, případně podmínka vyplnění kontaktních údajů pro lepší a rychlejší doručení objednaného zboží. Vždy ale myslete na to, že zákazníci musí souhlasit se zasíláním obchodních sdělení Proto je potřeba i vhodně upravit obchodní podmínky, které je potřeba odsouhlasit.



Přihlášení k odběru článků

Zajímají Vás novinky z oblasti internetového marketingu, newsletterů a všeho kolem? Nechcete zmeškat nově publikované články? Přihlašte se k odběru pomocí formuláře níže. Vždy, když přidáme nový článek, zašleme Vám upozornění na email.

Autor

Vít Lobpreis

3.1

8 článků

Tagy

 cílit   doručení   podmínky   vhodně   příjemce   nemáte   blokována   telefon   lidé   komunikacekontakty   tímto   emailů   označí   příště   nejhorším