Krok třetí: Tvorba kampaně
20. 11. 2017
2209 zobrazení

Většina lidí si myslí, že vytvořit emailovou kampaň je jednoduché. Stačí přeci jen napsat email, dát tam obrázek a odeslat. Ale víte, na co všechno musíte myslet, abyste vytvořili opravdu účinnou a efektivní kampaň? V tomto článku se podíváme na 5 základních pravidel při tvorbě nové emailové kampaně.

Pravidlo první, odesílatel.

Ano, jste společnost, tak je logickou volbou zvolit jako odesílatele název společnosti. Ale je to opravdu to správné řešení za každé situace? Rozhodně ne! Název odesílatele je něco jako vaše vizitka. Tu přeci taky nedáváte každému na ulici na potkání, ale vybíráte si, kdo ji dostane – segmentujete. Volte tedy odesílatele na základě obsahu kampaně a segmentu, na který je cílen.

Většina společností zvolí jako odesílatele právě svůj název, nebo něco generického jako „info“, „akce“ a podobně. Když se zamyslíte, otvíráte tyto emaily, nebo je pouze smažete? Já osobně, je ve většině případů smažu, aniž by jej otevřel. Když mi ale email odešle mě známá osoba – třeba můj obchodní partner, se kterým jsem byl na schůzce – tak email s největší pravděpodobností otevřu. I přesto, že se může jednat pouze o obchodní sdělení, které je odesíláno hromadně.

Pravidlo druhé, předmět.

Hned po odesílateli, je předmět to, co příjemce emailu uvidí. Předmět rozhoduje, zda bude email otevřen nebo bude smazán. Princip tvorby předmětu je ve skutečnosti stejný, jako kdybyste vytvářeli nadpis článku v novinách. Neznamená to, že musíte použít CAPS LOCK, ale snažte se příjemce zaujmout, donutit ho chtít vědět více. Principů a metod existuje velké množství. Zde uvedeme jen pár ukázkových, které mohou sloužit jako inspirace pro Vás.

Vhodné je příjemce šokovat: „80% marketéru neumí vytvořit Newsletter.“. Můžete být tajemní: „Zjistěte tajemství úspěšné kampaně“. Nebo můžete použít otázky, na které je odpověď v emailu: „Umíte vytvořit úspěšnou emailovou kampaň?“. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, určitě se vyhněte neosobním a neurčitým nadpisům ve stylu: „Newsletter Listopad“, „Novinky Září“ a podobně.

Pravidlo třetí, oslovení.

Už víte, kdo bude odesílatel, vytvořili jste poutavý předmět, ale víte, jak správně oslovit příjemce? Jistě již máte vizi kampaně v hlavě a předem víte, na koho bude tato kampaň cílena. Zamyslete se nyní, jak své obchodní partnery oslovujete normálně? Máte spolu formální vztah a při osobním setkáním se oslovíte slovy „pane Inženýre“ nebo „Dobrý den pane Nováku“? Či jste mladá společnost, s mladou skupinou odběratelů a jste zvyklý se oslovovat křestním jménem a celá komunikace probíhá odlehčeně? Tak se toho držte i v emailové kampani.

Pravidlo čtvrté, formát emailu.

Jistě vás napadlo, že existuje spousta druhů možností, jaký formát zvolit. Má to být pouze obyčejný text? Jeden velký obrázek jako leták? Text s obrázky a velkou přílohou ve formě komplexního katalogu? Když se zamyslíte, které emaily se Vám nejlépe čtou a které emaily hned po otevření mažete? Přečtěte si výhody a nevýhody každého přístupu a samy se rozhodněte, která forma bude nejvíc vhodná pro vaše příjemce.

Kampaň s grafickou přílohou

Tento způsob byl velmi oblíbený v minulosti a ještě dnes se můžeme setkat se společnostmi, které tento přístup praktikují. Jedná se pouze o textový email (v lepším případě) a jako příloha je grafické zpracování kampaně. Většinou se jedná pouze o znovupoužití grafiky z tištěného média.

Výhoda tohoto přístupu je znovupoužití už existujících materiálů (obrázků, textů) a snížení tak nákladů na tvorbu kampaně. Jednoznačnou nevýhodou je, že v přiloženém obrázku není možné provádět tzv. „Call-to-Action“ prvky, tedy odkazy na vaše internetové stránky. Chybí kompletně možnost personalizace obsahu a newslettery s přílohou jsou velmi často rovnou mazány, v horším případě vyhodnoceny jako SPAM.

Kampaň pouze jako grafický leták

Jedná se vlastně o další krok vývoje v rozeslání emailových kampaní. Celá tvorba spočívá v tom, že se již existující grafický prvek (často leták) rozřeže na menší obrázky a poté za pomocí tabulek je opět poskládán zpět na leták. Velmi často se s tímto přístupem můžete setkat u spousty e-shopů a různých promotion akcí u slevových portálů.

Výhodou je často velmi poutavé, grafické zpracování, možnost navázání tzv. „Call-to-Action“ prvků a ušetření nákladů v případě znovupoužití existujících materiálů. Nevýhodou číslo jedna je velikost takového emailu. Pro správné zobrazení je potřeba, aby byly staženy všechny obrázky, a to je často velmi datově náročné. Zobrazení takového emailu na mobilním telefonu je velmi nepraktické. Některé Antispamové filtry mohou tuto kampaň označit jako SPAM, jelikož poměr textu a obrázků je velmi nízký.

Využití HTML šablony

Tento třetí krok ve vývoji emailových kampaní je v současné době nejvíce rozšířený. Tento přístup v sobě kombinuje výhody grafického formátu (letáku) a možnosti dynamicky překreslit obsah v závislosti na koncovém zařízení. S rozvojem mobilní komunikace, se nyní emaily čtou více na telefonu než v počítači, a proto byl tento krok ve vývoji nutností.

Jak již bylo řečeno, nespornou výhodou je právě překreslení šablony v závislosti na koncovém zařízení. Takto vytvořená šablona může mít automaticky generovaný obsah v závislosti na příjemci – tedy můžete mít unikátní oslovení, zobrazit adresu nejbližší pobočky k zákazníkovi a podobně. Nevýhodou je pořizovací cena takového šablony a při nesprávném upravování i možnost špatného zobrazení koncového emailu.

Pravidlo páté, délka a obsah emailu.

Komunikujte určitě pouze aktuální údaje nebo slevové akce. Jestliže v Říjnu pošlete slevovou kampaň na letní dovolenou, určitě se minete účinkem a tím spíš poškodíte jméno vaší společnosti. Jako obsah můžete zvolit prakticky cokoli, co vás napadne. Komunikujte aktuální dění ve vaší společnosti, vydání nového modelu vozidla, slevovou akci na oblečení. Snažte se ale vždy každou nabídku co nejvíce personalizovat. Pokud pošlete slevový kupon do obchodu v Praze zákazníkovi z Ostravy, nejen, že s největší pravděpodobností tento zákazník k vám do obchodu nepřijde, ale také příště si Váš email už nemusí ani přečíst.

Co se týče délky, tak tým z Intelixente doporučuje proměnlivost. Jednou připravte dlouhý email s několika kapitolami, příště komunikujte jen jednu novinku. Proměnlivostí obsahu a délky si zajistíte vyšší čitelnost vašeho emailu. Každého totiž bude zajímat, co jste jim poslali, jaký formát to bude mít dnes a co je nového.



Přihlášení k odběru článků

Zajímají Vás novinky z oblasti internetového marketingu, newsletterů a všeho kolem? Nechcete zmeškat nově publikované články? Přihlašte se k odběru pomocí formuláře níže. Vždy, když přidáme nový článek, zašleme Vám upozornění na email.

Autor

Vít Lobpreis

3.1

8 článků

Tagy

 šablony   vašeho   stylu   cestu   dostane   neurčitým   menší   smažete   chybí   probíhá   správně   koncového   aniž   grafický   odesílateli